sâmbătă, 21 martie 2009

cum s-a nascut din liniste miracolul

impiedicat,dezordonat,orgolios,introvertit,ingamfat,afemeiat dar GENIAL.
asa era Beethoven.

muzica lui era cereasca si-l ridica la statutul de zeu.superior peste plebe si peste "muritorii" care nu puteau concepe si percepe finetea si pasiunea muzicii lui.ei puteau doar sa afirme dupa intensitatea fiorilor simtiti pe piele daca a fost frumos sau nu.

sonatele(mai ales Sonata Lunii) l-au incununat cu succes la inceput,apoi a compus Eroica "si muzica n-a mai fost la fel niciodata".
Eroica ii era dedicata lui Napoleon Bonaparte si la inceput a fost cantata execrabil,datorita structurii sale extrem de dificile,complicate si diferite de tot ce mai fusese cantat pana atunci.
Simfonie extrem de complexa,combinata cu mars funebru, si "cu forta titanica",Eroica a marcat inceputul muzicii secolului al XIX-lea.

Eroica a socat atat de mult si datorita faptului ca a fost compusa cand deja auzul lui Beethoven se deteriorase.Insa nu si auzul sau "interior",mai productiv ca niciodata.

tot din liniste au luat forma mai tarziu "Fidelio"-insa fara succes,si mult mai tarziu geniala Simfonie a-9-a.
Opera era perfecta,dar dificila prin notele imposibil de atins si premiera sa a fost catastrofala.dar puternicul Scherzo a facut impresie,astfel ca asa i-a si ramas numele.

"fur elise" ar fi fost dedicata unei iubite ale sale,care era insa casatorita cu un comandant austriac.numele operei a fost modificat,si s-a presupus ca pe ea o chema Elise.

oamenii il adorau pe beethoven.la inmormantarea lui se zice c-au venit peste 20000 de oameni.(mormantul lui Mozart nici nu se stie exact care e dintre cele 5 gropi comune de la periferia Vienei).

Beethoven era diferit de tot ce fusese inaintea lui.liniile erau abrupte si profunde iar senzatia muzicii sale este si acum paralizanta.

si toate s-au nascut din liniste.atata liniste!linistea a desenat liniile,a zamislit
povesti,a scris expresii aproape ireale si de nereprodus si paradoxal,a "nascut" sunete aproape ceresti,care ne fac sa ne simtim zei.

Niciun comentariu: